Golvolja

Golvolja är ett av de vackrare behandlingsalternativen för trägolv, Med golvolja blir trägolven vackra och tidlösa.
Oljan tränger in i träet och framhäver de naturliga ådringarna. De åldras vackert och golven blir mjuka och sköna att gå på. Däremot kräver oljade golv sin vård, för att hålla i längden.

Skyddande yta

En golvolja ger ett väl fungerande skydd för golven samtidigt som träets naturliga ådring finns kvar. Ådringen och strukturen framhävs till och med vilket gör att golvet blir mycket vackert att se på. Resultatet med oljade golv är också en matt och behaglig yta som man inte tröttnar på i första taget. Ett oljat trägolv är tidlöst. Olja tränger in i golvet och skyddar det på så sätt att golvet blir mättat. När golvet är mättat kan inte andra partiklar tränga in under ytan. Det gör att det blir en stor skillnad mellan oljat och till exempel ett lackat golv, där lacken lägger sig som en skyddande yta på träet.

Pigment eller inte

Det finns oljor med och utan pigment. Vilket som väljs är en smaksak, men det kan vara nog så trixigt. Det finns en hel drös med nyanser att välja mellan. Oljor som innehåller harts ger ett något starkare ytskikt och ett blankare resultat. Tillsatser av vax är bra för ytor som ska tåla fukt och smuts. Den kan även användas som polerolja vid efterbehandlingar av golv oljade med annan typ av olja.

Vilka underlag fungerar

Olika typer av golvoljor passar till olika underlag. Det går alltid fint att olja in ett obehandlat golv och i de flesta fall obehandlad parkett. Många oljor passar också till lutade och betsade golv. Det är däremot inte alla oljor som passar till alla träslag. Det gäller att avpassa rätt olja till rätt typ av golv. Den olja som används varierar beroende på fabrikat. I många fall blandas flera olika typer av oljor för att få ett både hållbart och prisvärt alternativ. En vacker variant av träolja är linolja i förädlat skick. Det är också ett en helt naturlig olja, med miljövänlig karaktär.